El-Alamein 1942 |
Autor |
Wiadomość |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Mar 2004 Posty: 14532 Skąd: warszawa
|
Wysłany: Wto 16 Mar, 2004 El-Alamein 1942
|
|
|
Ukazała się kolejna gra w systemie B-35, Tym razem pustynia, pustynie i pustynia. Nie ma się gdzie schować a walczyć trzeba - To będzie chyba najszybsza gra. |
|
|
|
 |
czycha
Sierżant

|
Wysłany: Sob 20 Mar, 2004 Pierwsze wrażenia
|
|
|
Właśnie zapoznałem się z grą w praktyce choć tylko jeden scenariusz ale warto Pojawiła się ciekawa nowinka PALIWO Każdy musi zagrać. |
|
|
|
 |
Stannick
Kadet

|
Wysłany: Pon 22 Mar, 2004 Ahtung! Ahtung!
|
|
|
Przed rozgrywką nie sugeruj się tym że znasz zasady systemu B-35. Jest pełno nowych przepisów. więc zapoznaj się dokładnie z instrukcją bo inaczej wasz PRZECIWNIK WYKORZYSTA WASZĄ NIEWIEDZĘ PRZECIWKO WAM " niektórym to nieźle wychodzi ''
ps Pozdrowienia dla najleprzego naginacza zasad "WZ" kiedy rewanż? |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
Wysłany: Pon 22 Mar, 2004 słusznie
|
|
|
Że to niby do mnie, tak aluzja, trzeba się naumieć przepisów |
|
|
|
 |
polak
Kapral

|
Wysłany: Wto 23 Mar, 2004
|
|
|
no i mam El-Alamein - wszystko pięknie i cacy tylko dlaczego nie wszystkie żetony są sztancowane?
i wybaczcie banalne pytanie: co oznaczają cyfry w nawiasach podane po współrzędnej pola?
poza tym widzę jakieś niedokładności w opisie początkowego rozstawienia aliantów przy pierwszym scenariuszu (z rozpiski wynika że początkowo na planszy ma być ustawiona 7Bryg.Panc (rysunek podpowiada że pochodzi z 7dywizji) - wśród żetonów nie widac oznaczeń 7BPanc; z kolei jako posiłki mają wchodzić m.in. brygady pancerne widoczne na żetonach (i wchodzące w skład 7Dywizji); czy to oznacza, że w początkowym ustawieniu jako 7BPanc mam ustawić pozostałe elementy 7 Dywizji (i to one są tą '7 Bryg. Panc')
a żeby chaos był jeszcze większy to na rysunku widać zamiast 7 Dywizji 1 Dyw. Pancerną - rozumiem, że rysunek należy zignorować i polegać na rozpisce? |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
Wysłany: Wto 23 Mar, 2004 BRYGADY
|
|
|
witam
W grze El-Alamein brygady pancerne aliantów zmieniały przydział w zasadzie co tydzień, spowodowane to było ciągłymi zmianami pomysłów na rozegranie bitwy. Były co najmnie 4 oficjalne takie plany.
Ponieważ nie było mozliwe wydrukowanie wszystkich kombinacji przydziałowych (np: 4 BPanc należała do 7, 1 DPanc lub była samodzielną Lekką BPanc.) postanowiłem przyporzadakowac je zgodnie ze strukturą ostatniej - największej bitwy.
Co do sztancowania - żetonów takich jest 360. Niesztancowanych ok 40 + pomocnicze. osobiście nie uważam tego za większy problem.
Przykładowo: RB/7 [1] oznacza oznacza batalion 7 Brygady z 1 DPanc.
(2) - oznacza możliwość rozstrawienia w promieniu 2 pół od pola wskazanego. |
|
|
|
 |
czycha
Sierżant

|
Wysłany: Śro 24 Mar, 2004 Włoska artyleria?
|
|
|
Współczuję osobie która atakowała Włochów. Niech będzie że te oddziały mają "przechlapane" przy ropatrywaniu walk ale ilość artylerii jaką posiadają to "masakra" dla aliantów. |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
Wysłany: Śro 24 Mar, 2004
|
|
|
ale samą artylerią wojny się nie wygra, raz wprawieni w ruch odwrotowy Włosi dość szybko ulegają rozbiciu. ale cóż i mnie kilka razy odparli |
|
|
|
 |
Stannick
Kadet

|
Wysłany: Nie 28 Mar, 2004 Artylerja Włochów :)
|
|
|
Owszem artyleria jest "Królową pola walki" ale u Włochów na krótko
Niewielka ilość amunicji niepozwala wykorzystać tej potężnej siły jaką posiadają Włosi. Tu muszę się zgodzić z WZ samą artylerią bitw nie wygrasz, mam na myśli Włochów którzy w natarciu jakoś sobie dają radę Jednak gdy są pozbawieni wsparcia swojej licznej artyleri, zaczynają się kłopoty. Włosi są wrarzliwi na ataki z marszu, kiedy są pozbawieni wsparcia ognia artyleri. Brak wsparcia pancerniaków naraża nacierających na kontratak wojsk pancernych Brytoli Jednak skoncentrowany DAK pod dowództwem jednego gracza. Jest rozwiązaniem niektórych problemów i napewno jest zmorom dla aliantów
Na dziś to tyle
ps: WZ żeby znać przepisy to trzeba mieć instrukcje przynajmniej na dzień przed rozgrywką A nie w trakcie rozgrywki dostajesz instrukcje <LOL> |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
Wysłany: Nie 28 Mar, 2004
|
|
|
Stanik to wytrawny gracz, czasami lepszy ode mnie, dla tego zastosowałem stary chwyt gracza, zaprosiłem go na Arnhem na 18. O 18.01 pokazałem El-Alamein, po czym kazałem mu czytać podczas ruchu, dwa, no może 3 razy coś zastosowałemm z końca instrukcji i... można powiedzieć odniosłem sukces, Oj jak ja lubie wygrywać |
|
|
|
 |
Stannick
Kadet

|
Wysłany: Sob 03 Kwi, 2004 walki na pustyni
|
|
|
Witam ponownie!
Dziś pragnę zwrucić uwagę po wstępnym przestudiowaniu instrukcji i pierwszego scenarjusza. Rozgrywanie bitwy po stronie panistw Osi Podstawom jest przy większwch zmaganiach gdy w rozgrywce bierze udział kilku graczy po stronie niemiecko-włoskiej kluczowym do zwycięstwa albo zmniejszenia rozmiarów klęski cały DAK powinien być dowodzony przez jednego gracz. Podzielenie dywizji ( 15 i 21 ) po między graczy nieprzyniesie takich efektów jak pod jednym dowodzącym (wiem z własnego doświadczenia, WZ również wie ). Należy też uważać na alianckie jednostki pancerne, gdy zostaną skoncentrowane w jednym miejscu mogą napuścić sporo krwi nawet pancerniakom z DAK. więc gdy uda się dopaść jakikolwiek oddział pancerny, to niepozwul mu uciec (chyba że do twojego obozu jenieckiego ) zniszcz go! Gdy skącentrują się, to dopiero zaczynają się problemy.
ps. Poadrowienia dla WZ jak i Czyche |
|
|
|
 |
Piechur
St. sierżant

|
Wysłany: Pon 05 Kwi, 2004
|
|
|
Świetna gra. Właśnie rozegrałem pierwszy scenariusz. Ale jedno pytanie. Jakie są skutki wyczerpania paliwa. W całej instrukcji nie znalazłem wyjaśnienia. Domniemywam , że wynikiem jest ograniczenie możliwości poruszania jak przy braku zaopatrzenia, bez innych negatywnych skutków (tzn. połowa siły w ataku itd.). |
_________________ Dla tych co w boju zapragnęli słynąć.
Dwie tylko drogi.
Zwyciężyć lub zginąć. |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
Wysłany: Pon 05 Kwi, 2004
|
|
|
w uwagach jest napisane, że można poruszać się np 6 etapów. Podczas gdy cały scenariusz ma 9. WNIOSEK - nie można poruszac sie w pozostałych 3 |
|
|
|
 |
Czerwona Świnia
Chorąży

Dołączył: 17 Mar 2004 Posty: 376 Skąd: Warszawa / Węgorzyno, Ks. Zachodniopomorskie
|
Wysłany: Wto 06 Kwi, 2004
|
|
|
Witam.
W którymś z postów została poruszona sprawa WO piechoty zmechanizowanej.
Możew ktoś pamięta gdzie to jest, ewentualnie zna szczegóły?
Pozdr. |
|
|
|
 |
Grohmann
Porucznik

|
Wysłany: Czw 15 Kwi, 2004
|
|
|
Mam pytania "organizacyjne" . Mianowicie nurtuje mnie dlaczego Flaki mają tak mało pkt ruchu ( z czego to wynika) ? A druga sprawa to dlaczego w pierwszym scenariuszu nie bierze udziału niem. 90 Dlek. Ogladalem u kolegi mape dzialan 1-2 lipca z ktorych jasno wynikalo ze ta dywizja wraz z DAKiem miala byc glownym trzonem sil? |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
|
|
|
90 Lek weszła do działań w nocy 2 lipca i to tylko po to by wesprzeć Włochów na nadmorskim odcinku bo 60 DP zaczęła dobrowolnie się poddawać. Dywizja ta był tak "zmęczona" że nie uwzględniono jej w sztabie DAK do pierwszego ataku. |
|
|
|
 |
Piechur
St. sierżant

|
|
|
|
Witam.
Czy włosi tracą także punkty siły przy odwrocie po swoim ataku np. A1.
Czy tylko w wyniku odwrotu w fazie walki przeciwnika? |
_________________ Dla tych co w boju zapragnęli słynąć.
Dwie tylko drogi.
Zwyciężyć lub zginąć. |
|
|
|
 |
Grohmann
Porucznik

|
Wysłany: Pią 16 Kwi, 2004
|
|
|
Odwrót to odwrót ) Nie ważne kto atakował. |
|
|
|
 |
KG Grau
Kapitan

|
Wysłany: Pią 16 Kwi, 2004 Garsc pytan
|
|
|
1. czy zaopatrzenie moze biec przez pola zaminowane
2. czy jednostki alianckie (np 4BPanc z 7Dpanc) wyposazone w
np. Humbery czy Stuarty ale zgrupowane w batalionach nie
okreslonych jako rozpoznawcze maja takie wlasciwosci
jak "normalne" jednostki rozpoznawcze, czy sa zwyklymi jedn.
pancernymi wyposazonymi w taki a nie inny sprzet?
3. czy mozna budowac fort pol w liniach umocnionych
4. czy bazy zaop sa fortami?
5.czy w przypadku wloskich strat za wycofanie
przez "beralierzy"(jako nietracacy PS) nalezy rozumiec cala
wloska piechote zmot czy tylko jednostki bersalierow sensu
stricto(tak sie nazywajace)?
Pozdrawiam! |
_________________ KG Grau |
|
|
|
 |