IV Edycja - 15.0 Walka Ogniowa |
Autor |
Wiadomość |
Motyla Noga
Porucznik

Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2007 Posty: 805 Skąd: Stalowa Wola
|
Wysłany: Pon 25 Lis, 2013
|
|
|
Mam prośbę, mógłby redaktor naczelny napisać w jednym z najbliższych numerów TiS-a artykuł o walce ogniowej, można poruszyć w artykule takie problemy jak na przykład, skąd pomysł się narodził na walkę ogniową, kto ją wymyślił, jak redakcja ustala parametry walki ogniowej, chodzi mi o parametr armata pancerz, jakby nie było podsuwam ciekawy pomysł na artykuł |
|
|
|
 |
GROM
Szeregowy

|
Wysłany: Czw 31 Lip, 2014
|
|
|
witam
chciałem pograć pierwszy raz w Bitwy II wojny ,są chyba w systemie b35 ale nie znalazłem w instrukcji jak się liczy punkty siły?
w scenariuszach są jakieś tabelki z jednostkami ale nie wiem co znaczą te cyfry w poszczególnych kolumnach?
czy tu na forum jest to gdzieś opisane? albo proszę o odpowiedzi na pytania. |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Mar 2004 Posty: 14532 Skąd: warszawa
|
|
|
|
 |
GROM
Szeregowy

|
|
|
|
nie mam takiego punktu.
moja instrukcja kończy się na punkcie 3.4 - zaokrąglanie liczb w rozdziale 3 Rozgrywka a dostałem ją razem z nową grą |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
|
|
|
 |
GROM
Szeregowy

|
|
|
|
tak , to instrukcja do Bitwy II Wojny 1942-1945 ,taktyka i strategia 1(1)2005
na stronie 5 jest punkt 3.4 ,który kończy się na punkcie 3.4.5 i zaczyna się rozdział 4.0 Ruch.
jeśli można to mógłby mi ktoś wysłać na meila te brakujące punkty z rozdziału 3?
chyba że instrukcja jest gdzieś w sieci do pobrania? |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
|
|
|
Coraz więcej zagadek
Taktyka i Strategia nr 1(1)/2005 to chyba czasopismo nie instrukcja do gry
Czy jest szansa by zdjęcie tej 5 strony a może 1 podesłał na mail: wzalewski@o2.pl
bo nie potrafię rozwiązać pana problemu, jeśli instrukcja jest wybrakowana, to dostanie pan nową
A w jakiej grze jest owa instrukcja? |
_________________ https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts |
|
|
|
 |
GROM
Szeregowy

|
Wysłany: Pią 01 Sie, 2014
|
|
|
instrukcja była z grą Bitwy II Wojny ale to było kupowane chyba w 2005r.
dziś wyślę scany |
|
|
|
 |
Magon
Plutonowy

|
Wysłany: Sob 02 Sie, 2014
|
|
|
Ja myślę, że Szanowny Kolega GROM, ma, po prostu, jakąś starą instrukcję do B-35. Na ten przykład, w moim egzemplarzu "Tygrysów w śniegu", zasady w punkcie 3, kończą się właśnie na podpunkcie 3.4. Natomiast w grze "Kaniów 1943" - owszem, sporo późniejszej, jest już podpunkt 3.6, który faktycznie traktuje o poziomach wytrzymałości.
Natomiast na stronie 5, czasopisma TiS 1/2005, jest kolorowa reklama B-35, z okładką do gry "Tygrysy w śniegu" w tle |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
|
|
|
 |
Master Yoda
St. szeregowy

|
Wysłany: Śro 17 Wrz, 2014
|
|
|
Muszę przyznać, że nowe przepisy walki ogniowej to jakaś miazga. Gram właśnie w Warszawę 1944. Po dwóch etapach 28 lipca zniszczone zostały dwie radzieckie brygady pancerne z 8KPanc. (każda po 6 PS/PW). Z tego każda po 4 PS straciła w wyniku walki ogniowej. I to nie w walce z dywizją pancerną, a w starciu z dwoma kompaniami (Pantery), oddziałem rozpoznawczym i jednymi pancerzownicami. Oczywiście gracz stroną niemiecką miał trochę szczęścia przy rzutach (sam poniósł również straty, ale niewspółmiernie mniejsze), ale i tak wydaje mi się, że obecne przepisy pozwalają na zadanie zbyt dużych strat w trakcie jednego etapu. Nie piszę tego by komuś dopiec lecz jako spostrzeżenie. Minęły 2 etapy gry (16 godzin ofensywy), a 8KPanc. praktycznie utracił swoje możliwości ofensywne w szerszym froncie. |
_________________ May The Force Be With You |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
Wysłany: Śro 17 Wrz, 2014
|
|
|
to zupełnie jak w historii. 8 KPanc praktycznie przestał istnieć, podobnie jak 3. Dlatego armia ta została wycofana z frontu na kilka miesięcy. |
_________________ https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts |
|
|
|
 |
Motyla Noga
Porucznik

|
Wysłany: Pon 03 Lip, 2017
|
|
|
Mam pytanie w pewnej sprawie której wyjaśnienia nie ma w instrukcji albo ja nie mogę jej znaleźć.
Jednostka A w swojej fazie ruchu poruszyła się na leśny heks i inicjuje walkę w DSO z jednostką B znajdującą się w terenie czystym, jeśli teraz jednostka B ostrzela jednostkę A również w DSO, to czy jednostce A będzie liczył się do pancerza modyfikator za las. |
|
|
|
 |
Radosław Kotowski
Podporucznik

|
|
|
|
Rzeczywiście nie nic napisanego na temat modyfikatora dla strony atakującej.
Moje rozwiązanie polega na dodawaniu modyfikatora w DSO a nie dodawaniu w BSO. |
|
|
|
 |
Motyla Noga
Porucznik

|
|
|
|
Chyba na odwrót, dodajesz modyfikator za teren do pancerza w BSO |
|
|
|
 |
Radosław Kotowski
Podporucznik

|
|
|
|
Ja mówię o własnych modach.
W instrukcji jest jednoznacznie napisane że pancerz zwiększa się dla obrońcy o wartość modyfikatora terenowego.
Tylko nie wiem czy obrońca to ten ostrzeliwany czy ten który nie ma inicjatywy w danej fazie. |
|
|
|
 |
Grisznak
Porucznik

Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Cze 2006 Posty: 748 Skąd: Włocławek
|
Wysłany: Wto 04 Lip, 2017
|
|
|
Cytat: | Tylko nie wiem czy obrońca to ten ostrzeliwany czy ten który nie ma inicjatywy w danej fazie. |
Dla mnie obrońca to zawsze cel ataku. |
|
|
 |
Motyla Noga
Porucznik

|
|
|
|
No to rozstrzygnąłeś spór . |
|
|
|
 |
Radosław Kotowski
Podporucznik

|
|
|
|
Jednak nurtuje mnie czy czołgi ostrzeliwane w DSO gdy się przemieszczają nie powinny dostać modyfikatora za teren. W końcu trudniej je trafić gdy jadą przez miasto lub las. |
|
|
|
 |
Motyla Noga
Porucznik

|
Wysłany: Śro 05 Lip, 2017
|
|
|
W tej sprawie powinien zabrać ktoś z redakcji.
Jeszcze odniosę się do tego co napisał Grisznak "Dla mnie obrońca to zawsze cel ataku,,
W BSO również atakujący do którego strzelają powinien mieć twoim zdaniem modyfikator za teren, wydaje mi się że nie. |
|
|
|
 |
|