Liczenie stosunku sił |
Jak liczycie stosunek sił? |
Metodą zaprezentowaną przez WZ-ta w numerze 23 |
|
48% |
[ 12 ] |
Metodą liczenia krotności przewagi i zamieniania jej na stosunek |
|
48% |
[ 12 ] |
Inna (jaka?) |
|
4% |
[ 1 ] |
|
Głosowań: 5 |
Wszystkich Głosów: 25 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Sirias
Porucznik

|
Wysłany: Pią 21 Mar, 2008 Liczenie stosunku sił
|
|
|
Taka mała ankietka na sprawdzenie poglądów, bo jestem ciekaw tego, jak to robią inni. Ja nie głosuję, ale forumowicze prawdopodobnie znają moje zdanie. |
_________________ "Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego"- Ogden Nash
"Ważną rzeczą jest stale zadawać pytania"- Albert Einstein
"Świat strategów jest jak teatr grecki- kobieta praktycznie nie gra roli."-Sirias |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią 21 Mar, 2008
|
|
|
Proponuje przyblizyc metode z nr 23 bo dla niekupujacego TiS nic to nie mowi |
|
|
|
 |
m_kowal
Porucznik

|
Wysłany: Sob 22 Mar, 2008
|
|
|
Ja zaglosowalem za metoda 23 - moze dlatego ze zawsze lubilem matematyke i wpelni do mnei to przemawia. |
|
|
|
 |
Monthion
Plutonowy

|
|
|
|
Ale chodzi o takie generalne zasady, czy w jakiejś grze/grach szczegółowo.
Sumuję się punkty ataku, sumuję się punkty obrony i dzielimy pierwsze przez drugie, uzyskany wynik zaokrągla się w zależności od tego co mówią przepisy w górę lub w dół, na korzyść atakującego lub obrońcy, jeśli przepisy nic nie mówią, poniżej 1,5 zaokrągla się do 1 a od 1,5 w górę do 2, na koniec wprowadza się modyfikacje, nic prostszego |
_________________ Moja kolekcja |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Mar 2004 Posty: 14532 Skąd: warszawa
|
|
|
|
 |
Bormac
Sierżant

Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Wrz 2007 Posty: 245 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
WZ napisał/a: | tylko tak technicznie, 1,5 to w dół zokręglamy, ale to oczywiscie zależy od konkretnych gier. |
Matematycznie to 0.5 zaokrąglamy zawsze w górę, jeżeli mówimy o metodzie standardowej. Metoda Gaussa mówi za to o zaokrąglaniu połówek do najbliższej parzystej. Ale nie ma zasady, która mówi, że 1,5 zaokrąglamy w dół. Więc skąd taki wniosek? |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
|
|
|
Bormac napisał/a: | metodzie standardowej.: |
Nie znam takiej metody, ale może coś pominąłem
Bormac napisał/a: | Ale nie ma zasady, która mówi, że 1,5 zaokrąglamy w dół. Więc skąd taki wniosek? |
Owszem jest, nazywa się metodą Bradys-Kryłowa, uczą o niej w niektórych podstawówkach :) |
_________________ https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts |
|
|
|
 |
Bormac
Sierżant

|
|
|
|
WZ napisał/a: |
Nie znam takiej metody, ale może coś pominąłem |
Metoda standardowa, czyli chociażby ta opisana w wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zaokr%C4%85glanie
Skoro mamy 10 możliwości, np
6,0 | 6,5
6,1 | 6,6
6,2 | 6,7
6,3 | 6,8
6,4 | 6,9
to, by rozłożenie zaokrągleń było równomierne lewa strona leci w dół, a prawa w górę. Najprostsza metoda, której uczą w tych pozostałych podstawówkach.
WZ napisał/a: | Owszem jest, nazywa się metodą Bradys-Kryłowa, uczą o niej w niektórych podstawówkach :) |
Niestety nie uczyłem się w jednej z tych niektórych szkół. Prosiłbym więc o przybliżenie tej metody.
Wniosek taki, że jest kilka metod, więc wszystko i tak zależy od gracza. Nie ma co się sprzeczać. Gorzej, jak konflikt wystąpi nad planszą. |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
Wysłany: Nie 23 Mar, 2008
|
|
|
Znam takich co 1,99 zaokrąglakją do 1, to się zdaża, dlatego w instrukcjach jest napisane jasno i precyzyjnie, z przykładami wytłumaczone. jak zaokrąglamy w naszych grach, a jak ktos chce zaokrąglać inaczej - to już jego i jego przeciwnika sprawa.
W linku, który podałeś jest dokładnie tak jak zaokrąglamy to my w instrukcjach ):) |
|
|
|
 |
Aetius
Kapitan

|
|
|
|
wg mnie najlepszy sposób zaokrąglania to taki który nie dezintegruje atmosfery wśród graczy swoją kontorwersyjnością.
Puszczyki coś o tym wiedzą a szczególnie Tomek i Wojtek |
_________________ Jakby nie brać to dziś wygramy......
------------------------------------
Aetius, Otis, Atieus, Ateius, Aietus, Iaietus, Bigos, Helikopter, Kotletius... co dalej? |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
Najlepsza jest tabelka walki bez stosunków sił.
Każdy liczy swoją siłę, odpowiednio ją modyfikuje, rzuca kością na straty przeciwnika wg własnej siły, a wygranym jest ten, kto poniósł większe straty (przy równej ilości strat decyduje np. morale).
W ten sposób kończy się dyskusja o zaokrąglaniu wyników w tabeli.
Wystarczy zagrać w Kraśnik i dla porównania inną grę TiSa |
|
|
|
 |
Bormac
Sierżant

|
|
|
|
WZ napisał/a: | W linku, który podałeś jest dokładnie tak jak zaokrąglamy to my w instrukcjach ):) |
"Zaokrąglanie polega na:
* odrzuceniu lub zastąpieniu zerami pewnej ilości cyfr końcowych danej liczby
* zwiększeniu ostatniej z pozostałych cyfr o jeden, jeśli kolejna cyfra liczby pierwotnej była większa lub równa 5."
No to rozmawiamy chyba o różnych instrukcjach, bo przykład w instrukcji do Normandii mówi wyraźnie, że 3,5:1 traktujemy jako 3:1 (zaokrąglenie w dół), a definicja, którą przytoczyłem temu przeczy, bo w dół zaokrąglamy dla wartości do np 3,499(9).
Ponownie poproszę o przytoczenie tej zasady Bradys-Kryłowa. Z chęcią poszerzę swoją wiedzę. |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
|
|
|
 |
Bormac
Sierżant

|
|
|
|
WZ napisał/a: | O i mamy fajny przykład dezinformacji )
Prosze wskazać w załączonym przez Ciebie linku to zdanie, które zacytowałem :):)
A ponieważ dyskusja o dezinformacji jest stratą czasu, pozwole sobie spokojnie wycofac się z niej |
Eeee. Przecież to zdanie tam jest. Cytat z mojego poprzedniego postu pochodzi właśnie z artykułu wikipedii, do którego link wcześniej podałem.
4 linijka tekstu, stoi jak byk "większa lub równa 5". Mogę wkleić screen z zaznaczonym tym zdaniem, ale chyba nie chcesz, żebyśmy dyskutowali za pomocą tak skrajnych argumentów.
Gdzie tu jest dezinformacja to nie wiem. Proszę, przeczytaj dokładnie tekst pod tamtym linkiem, bo mam wrażenie, że nie czytasz ze zrozumieniem, albo celowo dezinformujesz innych. |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
|
|
|
a pardonsik JEST, nie zauwazyłem.
wycofuje się z poprzedniwgo postu.
Metoda zaokrągleń wg. której my zaokrąglamy zakłada, ze liczby z końcówką ... ,5 zaokrąglamy do mniejszej (taką zasdę przyjmujemy od początku naszych instrukcji. Wychodzimy z zalożenia, że:
1,1 -> 1
....
1,5 ->1,
....
1,51 ->2
1,9 ->2 itd
Dyskusja jak rozumiem rozbija się o wartość graniczną x,5, która jest niajako środkiem arytmetycznym poiedzy wartością np 1 i 2.
Wg naszych przepisów ów środek zokrąglamy do mniejszej wartości na KORZYŚC OBROŃCY, gdyż zakłdamy arbitralnie, że preferujemy obronę (jako łatwiejszą). |
Ostatnio zmieniony przez Wojciech Zalewski Nie 23 Mar, 2008, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Bormac
Sierżant

|
|
|
|
No to tylko poproszę jeszcze o przytoczenie tej metody Bradys-Kryłowa, co nie powinno być trudne, skoro uczą tego w podstawówkach i nie mam więcej pytań. |
|
|
|
 |
Sirias
Porucznik

|
Wysłany: Pon 24 Mar, 2008
|
|
|
A ja napiszę o zaokrąglaniu (nie wiem jaka metoda, chyba metoda Bradys-Kryłowa) z encyklopedii PWN:
Zaokrąglamy do bliższej liczby postaci 1*10^x. Proste. Jeśli wypada np. 1.501 to zaokrąglamy do 2 itd. Natomiast dla wartości granicznej o postaci 0,5*10^x zaokrąglamy do liczby parzystej, dzie 0 traktuje się jako liczbę parzystą.
Ale Panowie, chodziło o stosunki mniejsze, niż 1:1 np. słynne 9:22 Metodą zaprezentowaną przez WZ-ta jest to 1:3 (policzcie na kalkulatorze). Natomiast metodą krotności przewagi wychodzi, że obrońca ma 2,44444444 krotną przewagę, czyli stosunek powinien wynosić 1:2. |
_________________ "Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego"- Ogden Nash
"Świat strategów jest jak teatr grecki- kobieta praktycznie nie gra roli."-Sirias |
|
|
|
 |
Kragdob
Major

|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008
|
|
|
Stosunki powyżej 1:1 (bez podtekstów) są względnie zrozumiałe. Co do zaokrągalnia "połówek" to instrukcja podaje to bardzo wyraźnie - jeżeli gracze zdecydują inaczej to mogą zaokrąglać wg własnego modelu.
Wszelkie dyskusje na ten temat nic więcej do tematu nie wnoszą - instrukcja to nie Biblia, jeżeli ktoś chce dodawać własne reguły i/lub nie stosować opisanych punktów droga wolna
Co do stosunków poniżej 1:1 to przez analogię stosujemy rozwiązanie opisane przez WZ - jest ono bardzo nieintuicyjne (no chyba, że dla doktorantów matematyki) i dlatego wiele osób dziwi się, że 3PS atakując 4PS ma wyjściowo 1:2 - na ale znowu można wymyślić własny system i go stosować.
Artykuł służył opisaniu sytuacji i punktu widzenia instrukcji - bo pojawialy się takie pytania. |
_________________ Czajnik był nieduży, ale odwagi mu nie brakowało |
|
|
|
 |
Sirias
Porucznik

|
Wysłany: Czw 27 Mar, 2008
|
|
|
Drogi R1omenie. Metoda WZ-ta jest takze niezrozumiala dla doktorantow matematyki poniewaz stosunek nie jest z m atematycznego punktu widzenia ulamkiem, mimo ze zachowuje czesc jego wlasnosci. Co wiecej wedlug matematuki stosunku sie nie zaokragla. A czemu? Odpowiem zyciowo. Bo jak sensownie zaokraglisz 9 l wody na 22 g cukru? Na 1/3 [l wody/ g cukru]? To bedzie 9 l / 27 g cukru. Natomiast jesli na 1/2 [l wody/ g cukru]. To znowu 9l / 18 g cukru. Wbrew pozorom ogromna róznica procentowa.
I podstawowa zasada, która kwestionuje metode WZ-ta. jesli a do b = x to b do a = 1/x. (zasada bez której nie mozna mówic o stosunku). A wiadomo, ze zaokraglenie odwrotnosci nie musi byc rowne odwrotnosci zaokraglenia => stosunku (z matematycznego punktu widzenia) nie powinno sie zaokraglac. |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
Wysłany: Czw 27 Mar, 2008
|
|
|
Sirias napisał/a: | Metoda WZ-ta jest takze niezrozumiala dla doktorantow matematyki |
Nie wiem dla których doktorantów dla tego którego mam w domu sprawa jest banalnie prosta i niedysusyjna:):). No ale widac nie każdy przewód równy :).
Panowie skupcie się i twórzcie filozofiiiiiii
1/2 to 0,5
1/3 to 0,33 (tu już możemy dyskutowac o "okersach" - kolejny przyczynek do akademickiej dyskusji)
A jaka jest granica pomiędzy 0.33 a 0.5?
No niech odpowiedzą owi niezrozumiali doktorowie matematyki.
PS
Poproś owych matematyków by narysowali sobie kreskę (prostą najlepiej łączącą punkty od 10/1 do 111 a następnie dalej przez 1/2 do np 1/5) jak im wyjdzie jakaś "krzywa" muszą wrócic do szkół |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,32 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|