Rodzaje jednostek. |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Wto 09 Sty, 2007 Rodzaje jednostek.
|
|
|
Tu dyskutujemy o rodzajach jednostek.
W tym temacie prezentowane będą także projekty żetonów. |
|
|
|
 |
DN
Szeregowy

|
Wysłany: Wto 09 Sty, 2007
|
|
|
Austriak |
|
|
|
 |
Bavarsky
Plutonowy

|
|
|
|
Czy to jest prezentacja testowego żetonu? |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Mar 2004 Posty: 14532 Skąd: warszawa
|
|
|
|
owszem |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
Ja tu popilnuję Ojca Redaktora z tymi żetonami.
To powyżej jest austro-węgierska piechota liniowa.
Inne ikonki powinni mieć piechurzy Honvedu, inne k.k. Landwehra, inne Landsturm. |
|
|
|
 |
Pan P.
Kapitan

|
|
|
|
Czy w finalnej wersji żetonów można zamieścic jakies herby wyroznajace dywizje, np: herb dywizji, lub kraju z ktorego pochodzila ( inna wegierska inna czeska, inna galicyjska ), lub barwy panstwa w tle obejmujace caly zeton. Narazie zetonik ladny ale cos by sie jeszcze przydalo na nim zamiescic, aby byl piekniejszy |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
Widzisz Paweł.
Herb kraju koronnego to super pomysł.
Tak samo jak to, że chciałem zamieszczać nazwiska dowódców brygad - austro-wegierskich mam wszystkich, gorzej, bo rosyjskiego nie mam żadnego. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Śro 10 Sty, 2007
|
|
|
Na razie Zulus przewiduje następujące rodzaje jednostek w grze Kraśnik 1914 (a siłą rzeczy także w innych grach systemu z frontu wschodniego, gdzie będą Austriacy i Rosjanie) - w moich zamierzeniach (mam nadzieję, że i Ojca Dyrektora) ma :
armia cesarsko-królewska:
piechur liniowy austro-węgierski,
piechur austriackiej Landwehry (jeśli będie inna ikonka),
piechur węgierskiej Landwehry (Honvedu),
piechur Landsturmu,
saper/pionier,
ułan,
huzar,
dragon,
armata 8 cm M05/08,
haubica 10 cm (modelu nie pamiętam teraz),
armata 15 cm M 95,
armata górska,
armia carska:
piechur gwardii,
piechur liniowy/rezerwowy,
strzelec wschodni (syberyjski/turkiestański/piechur kaukaski),
saper,
ułan,
huzar,
dragon,
kozak,
armata 76,2 mm wz. 02,
haubica 122 mm wz. 10
haubica 152 mm,
armata 107 mm.
To na dobry początek - myślę, że dzięki temu gra zyska na atrakcyjności, zwłaszcza, że jak już ma być na szczeblu batalionowym, to niech będzie zróżnicowana. |
|
|
|
 |
Zeka
Chorąży

|
Wysłany: Czw 11 Sty, 2007
|
|
|
Patrzę na wykaz powyżej zamieszczony i coż rzec? Serce rośnie Mam nadzieję, że uda się przygotować wszystkie planowane ikonki. W końcu taka różnorodność podniesie atrakcyjność samej gry. |
|
|
|
 |
Archanioł
Podpułkownik

|
Wysłany: Pią 12 Sty, 2007
|
|
|
Żetonik śliczny No a Towarzysze Ojce i Twórcy niech mi powiedzą kiedy mozna się Kraśnika spodziewać? |
_________________ "Bogowie dają sztukę wojenną narodom, którym chcą zapewnić szczęście" - Sokrates |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
Najpierw Ojciec-twórca musi wypłodzić, co nie jest takie proste. jak będe miał mapę (robi się), zacznę testy. A może nawet wczesniej. |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Mar 2004 Posty: 14532 Skąd: warszawa
|
|
|
|
wszystko w rękach Zulusa i company |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
Tak, ta wiekopomna odpowiedzialność spoczywa na skromnym brodaczu.
Tak a propos, to być może żeton będzie posiadał awers i rewers.
Maskowanie w tej grze nie ma sensu (prawie), bo masy piechoty, nieco kawalerii i artylerii.
A więc awers zawierałby ikonkę ckm (wsparcie ostrzału - zwiększenie siły strzelającego), rewers tej ikonki by nie zawierał.
batalion w razie straty np. połowy punktów siły byłby odwracany na rewers i wtedy traktowany byłby jak taki, co stracił swoje dwa Maximy. |
|
|
|
 |
Grzegorz
Chorąży

|
|
|
|
W takim razie co bylo by jak by ktos sie upieral ze strat doznaly pododdzialy z batalionu ktore nie osiadaly Maxima. W takim wypadku zostal by zredukowany batalion ale nadal posiadal 2 Maximy, czy istnieje taka mozliwosc ? |
_________________ To ja i moj MP40
 |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
Słuszna uwaga.
Sprawa jednak, jak kiełbasa, ma dwa końce:
albo upraszczamy, albo komplikujemy.
Ja jestem zdecydowanie zwolennikiem większego upraszczania jak kombinowania.
Stąd też można nakazać, by straty ponosiły w pierwszym rzędzie świeże bataliony, tzn. mające jeszcze ckm.
Z tym, że to jest sztuczne nakazywanie pewnych działań, a tego nie lubię.
Można upoważnić zadającego straty, by decydował, komu je zadaje i to być może byłoby najlepsze rozwiązanie. |
|
|
|
 |
Grzegorz
Chorąży

|
|
|
|
Niewiem czy to bylo y kombinowanie ale mozna zrobic tak aby zucac kostka wyniki 1,2,3 strata 2 Maximow, natomiast 4,5,6 Maximy dalej w boju. Oczywiscie zut odbywal by sie po walce. Pozostaje jeszcze inna kwestia, a co jezeli bedzie sie ktos dalej upieral ze wojakcy rozlozyli Maxima pod ogniem i uciekli z nim, dalej z niego strzelaja, ale juz w kompania ktora ocalala w postaci ostatniego jednego punkta sily. Mozna by taka procedure stosowac az do utraty tych maximow no coz ale to juz upierdliwosc z mojej strony, wybacz Zulu. |
_________________ To ja i moj MP40
 |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
Sek w tym Grzzegorzu, że siłę będzie się odpisywało w takich tabelkach, jak w B 35.
Jak wtedy chcesz to odnotowywać? |
|
|
|
 |
Archanioł
Podpułkownik

|
|
|
|
Mozna wprowadzić stosowna tabelkę na straty. Określona wielkość strat będzie determinowac stratę jakiejś ilości Maximów, którą dowolnie bedzie rozdzielał ponoszący straty. Po co komplikować. |
_________________ "Bogowie dają sztukę wojenną narodom, którym chcą zapewnić szczęście" - Sokrates |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
Ja myślałem tak, by pierwsze kratki oznaczały stratę siły i ckm. W razie straty przez baon połowy ps żeton odwracałoby się na rewers, już bez ckm. I wtedy jego siła byłaby liczona jedynie normalnie, bez dodatku za ckm. |
|
|
|
 |
Bavarsky
Plutonowy

|
|
|
|
Witam!
Czy dywizje piechoty górskiej zostaną też ujęte w instrukcji?
Zakładam że tak, natomiast ich specyfikacja będzie przypominać w jakimś stopniu tą z systemu B-35? Chodzi mi np. o dodatkowe punkty ruchu w terenie górzystym...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|