Nowa gra - Wielka Wojna w skali kompanijnej. |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2005 Nowa gra - Wielka Wojna w skali kompanijnej.
|
|
|
Od października zamierzam rozpocząć prace nad nowym systemem w skali kompanijnej osadzonym w realiach Wielkiej Wojny.
Razem ze znajomym forumowiczem (który na razie się nie ujawnia ), rozpoczniemy od walk o Twierdzę Przemyśl podczas Pierwszego Oblężenia w 1914 roku.
Zapowiada się zatem gra uwzględniająca zarówno działania (taktykę) piechoty, jak i udział artylerii różnego autoramentu oraz broni maszynowej.
Szczególnie dla mnie ciekawe będą kwestie związane z fortyfikacjami - postaramy się bowiem, na tyle, na ile na razie pozwala nam nasza wiedza, oddać właściwości bojowe umocnień stałych i polowych.
Jak już będziemy coś mieli, to sie pochwalimy i zaprosimy do pierwszych testów. |
|
|
|
 |
Panzerfan
Chorąży

|
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2005
|
|
|
Może być ciekawie...bardzo ciekawie. Jako że mieszkam w Przemyślu to podwójnie cieszy. O fortyfikacjach wiem wiele, znam układ terenowy twierdzy więc pomogę przy mapie. Jak trzeba będzie to porozglądam sie w archiwum. Będzie dobrze. A ty Zulu myśl, myśl nad zasadami.
W sumie grę można by było zrobić także w skali batalionowej, według mnie sprawa do obgadania. |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Mar 2004 Posty: 14532 Skąd: warszawa
|
|
|
|
kompanijnej ło rany to to będzie wielka bitwa oj będzie
życzę powodzenia |
|
|
|
 |
Nico
Pułkownik

|
|
|
|
Zulu Squad Leadera z I WS robi ... a, ze to Zulu to ze startu Advanced SL . |
_________________ Confederately yours,
PFC Nico, Brotherhood of Beer |
|
|
|
 |
Darth (ocenzurowany)
"Global Thermonuclear War"

|
|
|
|
Squad Leader to na poziomie drużyny i pojedynczego ckm...
A wyobraź sobie np. Verdun w tej skali
Już nie mówię o obecnym Ostfroncie od Zalewu Kurońskiego do Serbii, ale w skali tego nowego systemu |
_________________ Oh, Mother Russia, union of lands,
Will of the people strong in command.
Oh, Mother Russia, union of lands -
Once more victorious the Red Army stands!
[Sabaton - The art of War - Panzerkampf]
Kosovo i Metohija je Srbija! |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
Darth (ocenzurowany) napisał/a: | Squad Leader to na poziomie drużyny i pojedynczego ckm...
A wyobraź sobie np. Verdun w tej skali
Już nie mówię o obecnym Ostfroncie od Zalewu Kurońskiego do Serbii, ale w skali tego nowego systemu |
Panowie, postaram sie wczytac o odzwierciedlić taktykę
Nawet sobie może nie wyobrażacie, jak mocno się zmieniała w trakcie wojny.
Nikt nie mówi o wielkich bataliach, ale np. szturm na Grupę Siedliską może być interesujący.
W tej skali dałoby się także odtworzyć fragmenty szturmu Port Artura.
To będzie taki Kircholm 1914-18. |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
Na razie zamierzam odwzorowac nastepujące szczególiki:
- walka ogniowa - będzie zmuszała npla do opuszczenia terenu wskutek strat, ale powoli, nie gwaltownie
- szturm - przy pomocy bagnetów, łopatek saperskich, noży, kamieni i innej prymitywnej broni wymyślonej dawno temu będzie można próbować wysadzić z siodła npla, co nie będzie łatwe,
- użyjemy okopanych karabinów maszynowych - austriackie będą się, jak w historii, zacinać,
- Rosjanie będą równie świetnie walczyć bagnetrami, pociskami Mosinów jak i szpadlami.
Aha, o projektowanym systemie batalionowym nie zapomniałem. |
|
|
|
 |
Archanioł
Podpułkownik

|
|
|
|
No, no Zulu, ambitnie Rozumiem, że skala bedzie kompanie Piechoty, szwadron kawalerii, bateria artylerii, pluton km? |
_________________ "Bogowie dają sztukę wojenną narodom, którym chcą zapewnić szczęście" - Sokrates |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią 09 Wrz, 2005
|
|
|
Archanioł napisał/a: | No, no Zulu, ambitnie Rozumiem, że skala bedzie kompanie Piechoty, szwadron kawalerii, bateria artylerii, pluton km? |
Dokładnie taka będzie skala.
Z artylerią polową zobaczymy jak będzie, na pewno żetony będą w przypadku walk w późniejszym okresach.
Na pewno będzie artyleria forteczna, a ta działałana nieco innych zasadach.
Zaczynam od zrobienia mapy Grupy Siedliskiej (I Obwód Obronny Festung Przemyśl) i żetonów, oraz tabelek.
W ten sposób będę sobie testował mechanikę, razem z tabelkami.
To znaczy nie napiszę przepisów, a potem testy, tylko odwrotnie - najpierw pomysł, który ubiorę w prawo stanowione. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Śro 14 Wrz, 2005
|
|
|
Dla chętnych:
mam w JPEG próbną mapę w skali 1 heks=100 m.
Jest to fantazja autora, ale myślę że w sam raz, żeby zacząć coś kombinować.
Chętnym ją prześlę, a niedługo zrobię troszkę żetoników i zarys najbardziej potrzebnych przepisów. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw 15 Wrz, 2005
|
|
|
Moje pierwsze przemyślenia co do zasad ruchu.
1) skala mapy: 1 heks = 100 m
2) skala jednostek: kompania piechoty, szwadron kawalerii, bateria artylerii, pluton ckm (na początku)
3) skala czasowa – etap równy pięć minut
Rodzaje sprawności:
1) sprawny
2) spowolniony
3) powstrzymany
Rodzaje ruchu:
A) sprawny
Szyki – tyralierski:
w ciągu etapu kompania strzelecka przebiegnie w pełnym wyposażeniu 4 heksy
w ciągu etapu kompania przemaszeruje 3 heksy
w ciągu etapu kompania przeczołga się 1 heks
Szyki - marszowy
w ciągu etapu kompania przemaszeruje 4 heksy
B) spowolniony
Szyki – tyralierski:
w ciągu etapu kompania strzelecka przebiegnie w pełnym wyposażeniu 4 heksy
w ciągu etapu kompania przemaszeruje 3 heksy
w ciągu etapu kompania przeczołga się 1 heks
W przypadku marszu – strata punktów
Szyki - marszowy
kompania rozsypuje się w tyralierę – pozostałe punkty ruchu jak tyraliera
jeśli się nie rozsypie, ponosi straty, albo straty ulegają zwiększeniu
C) powstrzymany
Szyki – tyralierski:
jeśli biegła albo maszerowała – kompania na glebę kosztem wszystkich pr.
jeśli się czołgała – ewentualnie straty i zatrzymanie
Szyki - marszowy
szyk tyralierski, kompania na glebę
Inne aspekty już nieco widać - ostrzał karabinowy czy też z broni maszynowej będzie mógł spowodować nie tylko straty w sile żywej ale i zmianę ruchliwości (taka forma sprawności bojowej) oraz nawet zmianę szyku i niejako ustawienia jednostki (np. po celnym ostrzale karabinowym kolumny marszowej cel zmieni szyk (rozsypie się w tyralierę) i padnie na glebę - gorsza kompania, mniej wyszkolona nie padnie ale się nie rozsypie należycie, co oczywiście oznaczało będzie dodatkowe straty.
A jednostka zatrzymana (przyciśnięta do ziemi) nie tylko nie będzie mogła strzelać, ale i się normalnie poruszać.
Mam ochotę na kombinację ruchu i ognia, jak w Kircholmie, tylko oczywiście na innych zasadach (choć nie powiem, żebym nie czerpał insipracji z efektu, jaki tamta gra wywołuje.
Ciekaw jestem Waszych opinii. |
|
|
|
 |
farmer
Plutonowy

|
Wysłany: Śro 01 Mar, 2006
|
|
|
ŁAŁ!!!
Czy od czasów ostatniego posta prace posunęły się jakoś do przodu?
Bo z tego co tu wyczytałem, zapowiada się arcyciekawie...
Pozdr, |
_________________ E'viva zdrowy rozsądek!
... dar zagubiony przez zbyt wielu... |
|
|
|
 |
pablo8019
Podporucznik

|
Wysłany: Śro 01 Mar, 2006 Re: Nowa gra - Wielka Wojna w skali kompanijnej.
|
|
|
Zulu von Auffenberg napisał/a: | Od października zamierzam rozpocząć prace nad nowym systemem w skali kompanijnej osadzonym w realiach Wielkiej Wojny.
Razem ze znajomym forumowiczem (który na razie się nie ujawnia ), rozpoczniemy od walk o Twierdzę Przemyśl podczas Pierwszego Oblężenia w 1914 roku. |
Hmm, jestem na tym forum od jakiegoś czasu a dopiero teraz rzucił mi się w oczy ten temat. Panowie! Trzymam za was kciuki aby coś takiego powstało, bo pomijając to, że I wś to był również ciekawy okres w historii wojskowości, a gry w tej skali z tego okresu jeszcze nie było, to jednocześnie miałbym okazję zagrać na planszy w to, czym interesuję się od niemal 10 lat. Tak więc jeśliby trzeba było coś przetestować to jestem do dyspozycji. BTW: czy ta próbna mapa jest jeszcze dostępna? |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob 04 Mar, 2006
|
|
|
Próbna mapa jest dostępna, prace stoją z uwagi na Narwik (Orzeł Morski). |
|
|
|
 |
pablo8019
Podporucznik

|
Wysłany: Nie 05 Mar, 2006
|
|
|
A mógłbym ją dostać na maila? --> pgrudzie@wp.pl |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Nie 05 Mar, 2006
|
|
|
Siedź mi na głowie, żebym sobie nie zapomniał, to Ci wyślę. |
|
|
|
 |
Forteca
St. sierżant

|
Wysłany: Czw 13 Lip, 2006
|
|
|
I jak tam prace Bo smaku waci narobił |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw 13 Lip, 2006
|
|
|
Forteca napisał/a: | I jak tam prace Bo smaku waci narobił |
fajnie by było, ale mam kilka rzeczy po drodze. Skoro pytasz, znaczy że jest zainteresowanie i kiedyś będę musiał temat podjąć. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 8 |
|